Znalazłam bardzo fajny przepis.
Trochę go zmodyfikowałam i udały się nam babeczki, które mogą posłużyć jako nagroda czy przekąska dla dziecka, albo po prostu niedzielny deser :)
Są smaczne i słodkie, mimo, że bez cukru.
Nie zawierają glutenu, mleka, jajek.
Są szybkie w wykonaniu i nie trzeba ich piec.
Są ZDROWE!!!
Idealne dla alergików
<chyba, że ktoś jest uczulony na kokos albo miód :) >
Składniki :
spód:
2 filiżanki wiórek kokosowych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka zaparzonej mięty
(zaparzyłam miętę wodą o pojemności około 50ml)
wierzch:
6 łyżek oleju kokosowego albo masła klarowanego
4 łyżki karobu albo kakao
1 płaska łyżka miodu
Wykonanie:
Do miksera ( ja użyłam wysokoobrotowego) wrzucamy składniki "spodu" i miksujemy na największych obrotach przez parę minut , zgarniając co jakiś czas masę ze ścianek naczynia. Miksujemy dopóki nie utworzy się lepka masa kokosowa, o konsystencji podobnej do masła klarowanego.
Wykładamy masę do silikonowych foremek ( u mnie 6 sztuk o standardowej wielkości mufinek ) , dociskamy i zaczynamy robić warstwę kakaową.
Miksujemy składniki "wierzchu" mikserem lub robotem , wykładamy do foremek na białą masę.
Wkładamy do lodówki na parę godzin <po 30 minutach już się ładnie wyjmują z foremek>.
VOILA!
That's it!
Proste, nie ? :)
oryginalny przepis pochodzi stąd:
https://wholefoodsimply.com/peppermint-creams/
Ciekawe i dziwne. Ale moze vos z tego byc. W weekend sprobuje zrobic.
OdpowiedzUsuń