Leczenie poprzez żywność

Mini ściąga z produktów, które na stałe zagościły w naszej kuchni, informacje zebrane  z sieci , a także zaczerpnięte od specjalistów, z którymi miałam okazję rozmawiać.

Będę uzupełniać co jakiś czas, więc zaglądajcie :)

KASZA JAGLANA: 
  • ma mało skrobi, za to dużo przyswajalnego białka 
  • cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B ( B1, B2, B6) oraz żelaza i miedzi. 
  • jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu 
  • ma właściwości antywirusowe 
  • zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, zatem jest dobrym lekarstwem na katar
  • ma działanie zasadotwórcze (tak samo jak kasza gryczana) 
  • zawiera krzemionkę mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, zapobiega odwapnianiu kości ( krzem odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości), poprawia przemianę materii
  • zawiera dużo witaminy E i lecytyny ( wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację, reguluje poziom cholesterolu)
  • ma działanie wysuszające, zatem wskazana jest w leczeniu kandydozy
  • cechuję ją wysoki indeks glikemiczny (IG 71 - ugotowana kasza) - ryż brązowy i kasza gryczana mają IG ok. 50. /ja gotuję kaszę 10min,wyłączam i zostawiam na chwilę pod przykryciem, wówczas IG jest mniejszy). 
  • 100g kaszy = 350 kcal. 

OLEJ KOKOSOWY: 
  • jeden z najsilniejszych środków przeciwgrzybiczych jaki istnieje 
  • zawiera kwas laurynowy i kaprylowy, które zapobiegają przerostowi Candida 
  • jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) 
  • bogaty w witaminę C, E, kwas foliowy, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk
  • wskazanie : 2-3 łyżki dziennie 
OLEJEK Z OREGANO:

  • wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne 
  • ułatwia trawienie i hamuje procesy gnilne w jelitach 
  • walczy z Candida albicans 
  • można stosować zewnętrznie i wewnętrznie ( doustnie) 

IMBIR: 
  • działa przeciwgrzybiczo, zmniejsza stany zapalne 
  • poprawia pracę wątroby 
  • pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu ( wzmacnia odporność)
  • pomaga przy przewlekłym zapaleni cewki moczowej i pęcherza 
  • u mnie znakomicie sprawdził si w czasie mdłości w ciąży :) 

CZOSNEK:
  • działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo
  • niszczy nieprawidłową strukturę Candida. Gdy czosnek jest rozdrobniony wydziela się związek o nazwie allicyna Ma on działanie antybiotykowe i przeciwgrzybicze ( mikstura: rozdrobnić ząbek czosnku w 1/2 szklance soku warzywnego, pić 1-3 razy dziennie).
  • zawiera flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo i magnez.
  • naturalny antybiotyk

CEBULA: 

  • wykazuje właściwości fungistatyczne 
  • podnosi odporność organizmu 
  • zawiera witaminy C,A, B1, B2, PP 
  • zawiera duże ilości siarki, fosforu, magnezu, cynku, krzemu 
  • usuwa nadmiar wody z organizmu ( powinny ją spożywać osoby chore na reumatyzm, artretyzm)
  • zmniejsza nadciśnienie
  • zapobiega procesom gnilnym w jelitach i reguluje proces wypróżniania 
  • pomaga w gojeniu ran i leczeniu zapalenia skóry 
  • najwięcej właściwości odżywczych ma sok z cebuli. Można dodawać go do koktajli lub soków warzywnych 
  • rewelacyjna w leczeniu kataru, zapalenia zatok - należy wąchać cebulę, udrażnia ona noc, poprzez obkurczania się śluzówki 
KURKUMA: 

  • ma właściwości przeciwzapalne, fungistatyczne ( hamujące wzrost grzyba), antyseptyczne
  • hamuje wzrost grzyba candida albicans 
  • skutecznie działa w walce z cukrzycą, przyspiesza gojenie ran, zwalcza stany zapalne 
  • brak działań ubocznych, jeśli chodzi o jej stosowanie 
  • mikstura : rozpuścić łyżeczkę kurkumy w wodzie i popijać 2x dziennie
PESTKI DYNI : 
  • zawierają witaminy z grupy B ( B1, B2, PP) oraz witaminę C 
  • bogate w omega-3 kwasów tłuszczowych, żelazo, mangan, miedź, cynk, selen, wapń, fosfor, magnez 
  • mają właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze 
  • kwas omega-3 jest pomocny w zwalczaniu depresji i objawów zakażenia grzybami Candida
  • niedobory tego kwasu tłuszczowego powodują złą pracę tarczycy
  • źródło wysokowartościowego białka budującego mięśnie ludzkie, dlatego powinny być spożywane przez osoby nie jedzące mięsa 
  • pomagają zwalczyć depresję, stany lękowe, poczucie niepokoju i nerwicę



NASIONA CHIA: 
  • w składzie zawierają tylko 5% cukrów, zatem dozwolone są w diecie p/Candida, nie wpływają na jej namnażanie
  • mają dużą zawartość błonnika - 25%
  • pozytywnie wpływają na namnażanie się dobrych bakterii flory jelitowej 
  • zawierają duże ilości mikro i makro elementów, dużo kwasów omega-3 ( pozytywnie wpływają na odporność organizmu)


INULINA: 

  • naturalny prebiotyk 
  • łatwo rozpuszcza się w sosach, zupach, napojach 
  • nie jest droga 
  • nie można jej przedawkować 
  • stanowi ulubione pożywienie Bifidobacterium, która jest największym wrogiem "złych" grzybów bytujących w jelicie grubym
  • trzeba przyzwyczaić organizm do jej przyjmowania , należy zacząć od 4g/dzień i zwiększyć do 30g/dzień
BŁONNIK: 
  • bardzo ważny w walce z Candida
  • dzięki regularnemu wypróżnianiu toksyny, grzyby i inne szkodliwe drobnoustroje nie mają szans się namnożyć , bo są szybko usuwane z organizmu 
  • zawarty jest w zbożach, warzywach, roślinach strączkowych, otrębach, płatkach zbóż, chlebie razowym, popcornie, ryżu brązowym
  • zalecana dzienna dawka do spożycia to 30g, a najlepiej 40-50g
BABKA PŁESZNIK : 
  • wskazana przy wrażliwych jelitach, zaparciach, nieżytach żołądka i jelit 
  • w obecności wody uwalnia śluz tworzący "żel" i ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach, nie powodując otarcia ścian jelit 
  • wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach oraz stanowi źródło dietetycznego błonnika
  • zmniejsza poziom zlego cholesterolu jednocześnie zwiększając poziom dobrego 
  • obniża poziom glukozy we krwi u osób chorujących na cukrzycę typu 2 
  • napary z babki płesznik przynoszą ulgę chorym na atopowe zapalenie skóry, łagodzą zmiany skórne, w szczególności te po oparzeniach czy wskutek podrażnień 
  • przy jednoczesnym stosowaniu nasion babki płesznik i leków należy zachować co najmniej 1 godzinny odstęp pomiędzy, nasiona babki bowiem mogą opóźniać wchłanianie leków. 
CYNAMON: 
  • bardzo wskazany w leczeniu Candida 
  • stabilizuje poziom cukru we krwi 
  • roślina o największej zawartości przeciwutleniaczy 
  • już sam jej zapach silnie stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć
  • zawiera olejki eteryczne (od 0,5-1%), które słyną z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, skutecznie hamują rozwój bakterii i drożdży, w tym Candida albicans 
  •  ważne! nie mogą go stosować kobiety w ciąży ( może działać poronnie) , osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy
  • jest silnym alergenem 




1 komentarz:

  1. Koniecznie zerknij na stronę internetową laboratorium Euroimmundna - tam znajdziecie nietolerancja glutenu test jest ważny szczególnie dla tych, którzy nie czuli się ostatnio najlepiej. Moim zdaniem każdy powinien pamiętać o tym, że tego rodzaju testy mogą wykryć ogromne problemy.

    OdpowiedzUsuń