Będę uzupełniać co jakiś czas, więc zaglądajcie :)
KASZA JAGLANA:
- ma mało skrobi, za to dużo przyswajalnego białka
- cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B ( B1, B2, B6) oraz żelaza i miedzi.
- jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu
- ma właściwości antywirusowe
- zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, zatem jest dobrym lekarstwem na katar
- ma działanie zasadotwórcze (tak samo jak kasza gryczana)
- zawiera krzemionkę mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, zapobiega odwapnianiu kości ( krzem odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości), poprawia przemianę materii
- zawiera dużo witaminy E i lecytyny ( wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację, reguluje poziom cholesterolu)
- ma działanie wysuszające, zatem wskazana jest w leczeniu kandydozy
- cechuję ją wysoki indeks glikemiczny (IG 71 - ugotowana kasza) - ryż brązowy i kasza gryczana mają IG ok. 50. /ja gotuję kaszę 10min,wyłączam i zostawiam na chwilę pod przykryciem, wówczas IG jest mniejszy).
- 100g kaszy = 350 kcal.
OLEJ KOKOSOWY:
- jeden z najsilniejszych środków przeciwgrzybiczych jaki istnieje
- zawiera kwas laurynowy i kaprylowy, które zapobiegają przerostowi Candida
- jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6)
- bogaty w witaminę C, E, kwas foliowy, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk
- wskazanie : 2-3 łyżki dziennie
OLEJEK Z OREGANO:
- wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne
- ułatwia trawienie i hamuje procesy gnilne w jelitach
- walczy z Candida albicans
- można stosować zewnętrznie i wewnętrznie ( doustnie)
IMBIR:
- działa przeciwgrzybiczo, zmniejsza stany zapalne
- poprawia pracę wątroby
- pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu ( wzmacnia odporność)
- pomaga przy przewlekłym zapaleni cewki moczowej i pęcherza
- u mnie znakomicie sprawdził si w czasie mdłości w ciąży :)
CZOSNEK:
- działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo
- niszczy nieprawidłową strukturę Candida. Gdy czosnek jest rozdrobniony wydziela się związek o nazwie allicyna Ma on działanie antybiotykowe i przeciwgrzybicze ( mikstura: rozdrobnić ząbek czosnku w 1/2 szklance soku warzywnego, pić 1-3 razy dziennie).
- zawiera flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo i magnez.
- naturalny antybiotyk
CEBULA:
- wykazuje właściwości fungistatyczne
- podnosi odporność organizmu
- zawiera witaminy C,A, B1, B2, PP
- zawiera duże ilości siarki, fosforu, magnezu, cynku, krzemu
- usuwa nadmiar wody z organizmu ( powinny ją spożywać osoby chore na reumatyzm, artretyzm)
- zmniejsza nadciśnienie
- zapobiega procesom gnilnym w jelitach i reguluje proces wypróżniania
- pomaga w gojeniu ran i leczeniu zapalenia skóry
- najwięcej właściwości odżywczych ma sok z cebuli. Można dodawać go do koktajli lub soków warzywnych
- rewelacyjna w leczeniu kataru, zapalenia zatok - należy wąchać cebulę, udrażnia ona noc, poprzez obkurczania się śluzówki
- ma właściwości przeciwzapalne, fungistatyczne ( hamujące wzrost grzyba), antyseptyczne
- hamuje wzrost grzyba candida albicans
- skutecznie działa w walce z cukrzycą, przyspiesza gojenie ran, zwalcza stany zapalne
- brak działań ubocznych, jeśli chodzi o jej stosowanie
- mikstura : rozpuścić łyżeczkę kurkumy w wodzie i popijać 2x dziennie
PESTKI DYNI :
- zawierają witaminy z grupy B ( B1, B2, PP) oraz witaminę C
- bogate w omega-3 kwasów tłuszczowych, żelazo, mangan, miedź, cynk, selen, wapń, fosfor, magnez
- mają właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze
- kwas omega-3 jest pomocny w zwalczaniu depresji i objawów zakażenia grzybami Candida
- niedobory tego kwasu tłuszczowego powodują złą pracę tarczycy
- źródło wysokowartościowego białka budującego mięśnie ludzkie, dlatego powinny być spożywane przez osoby nie jedzące mięsa
- pomagają zwalczyć depresję, stany lękowe, poczucie niepokoju i nerwicę
NASIONA CHIA:
- w składzie zawierają tylko 5% cukrów, zatem dozwolone są w diecie p/Candida, nie wpływają na jej namnażanie
- mają dużą zawartość błonnika - 25%
- pozytywnie wpływają na namnażanie się dobrych bakterii flory jelitowej
- zawierają duże ilości mikro i makro elementów, dużo kwasów omega-3 ( pozytywnie wpływają na odporność organizmu)
INULINA:
- naturalny prebiotyk
- łatwo rozpuszcza się w sosach, zupach, napojach
- nie jest droga
- nie można jej przedawkować
- stanowi ulubione pożywienie Bifidobacterium, która jest największym wrogiem "złych" grzybów bytujących w jelicie grubym
- trzeba przyzwyczaić organizm do jej przyjmowania , należy zacząć od 4g/dzień i zwiększyć do 30g/dzień
BŁONNIK:
- bardzo ważny w walce z Candida
- dzięki regularnemu wypróżnianiu toksyny, grzyby i inne szkodliwe drobnoustroje nie mają szans się namnożyć , bo są szybko usuwane z organizmu
- zawarty jest w zbożach, warzywach, roślinach strączkowych, otrębach, płatkach zbóż, chlebie razowym, popcornie, ryżu brązowym
- zalecana dzienna dawka do spożycia to 30g, a najlepiej 40-50g
BABKA PŁESZNIK :
- wskazana przy wrażliwych jelitach, zaparciach, nieżytach żołądka i jelit
- w obecności wody uwalnia śluz tworzący "żel" i ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach, nie powodując otarcia ścian jelit
- wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach oraz stanowi źródło dietetycznego błonnika
- zmniejsza poziom zlego cholesterolu jednocześnie zwiększając poziom dobrego
- obniża poziom glukozy we krwi u osób chorujących na cukrzycę typu 2
- napary z babki płesznik przynoszą ulgę chorym na atopowe zapalenie skóry, łagodzą zmiany skórne, w szczególności te po oparzeniach czy wskutek podrażnień
- przy jednoczesnym stosowaniu nasion babki płesznik i leków należy zachować co najmniej 1 godzinny odstęp pomiędzy, nasiona babki bowiem mogą opóźniać wchłanianie leków.
CYNAMON:
- bardzo wskazany w leczeniu Candida
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- roślina o największej zawartości przeciwutleniaczy
- już sam jej zapach silnie stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć
- zawiera olejki eteryczne (od 0,5-1%), które słyną z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, skutecznie hamują rozwój bakterii i drożdży, w tym Candida albicans
- ważne! nie mogą go stosować kobiety w ciąży ( może działać poronnie) , osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy
- jest silnym alergenem
Koniecznie zerknij na stronę internetową laboratorium Euroimmundna - tam znajdziecie nietolerancja glutenu test jest ważny szczególnie dla tych, którzy nie czuli się ostatnio najlepiej. Moim zdaniem każdy powinien pamiętać o tym, że tego rodzaju testy mogą wykryć ogromne problemy.
OdpowiedzUsuń