Jeden z przepisów naszej pani dietetyk, a w zasadzie kombinacja dwóch z nich :)
Bakłażan z sosem warzywnym i słonecznikiem
Składniki:
1 bakłażan
1 łyżka masła klarowanego
1/4 szkl posiekanych nasion słonecznika lub pestek z dyni
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki wody lub sosu warzywnego
sól, pieprz
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i upiec w piekarniku w naczyniu uprzednio wysmarowanym łyżką masła klarowanego.
<ja skropiłam dodatkowo bakłażana olejem ryżowym z wierzchu i wrzuciłam do piekarnika na 15 minut na opcję grill>
SOS:
Rozgrzać masło , uprażyć namoczony słonecznik <wg naszej pani dietetyk ziarna powinny być moczone przez co najmniej 12 godzin, ja nie moczyłam , bo zapomniałam :) >, wlać wody lub sosu warzywnego , zagotować, przyprawić. Bakłażany podawać polane sosem z pieczywem.
To jest wersja oryginalna przepisu, ja jednak zamiast powyższego sosu zrobiłam taki
( też troszkę zmodyfikowany) :
Sos warzywny:
50ml wody ( można dać więcej, ja chciałam uzyskać konsystencję marynaty)
10g ( łyżka) zieleniny
10g ( łyżka) pestek dyni
10g ( łyżka) słonecznika
1 łyżeczka suszonej mielonej włoszczyzny
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka musztardy
Wsypać na wrzątek suszoną włoszczyznę, wlać oliwę i gotować 5 minut. Wsypać pestki dyni i słonecznik, zagotować. Dodać musztardę i zieleninę i zestawić z ognia. Zmiksować jakieś 4 sekundy, tak żeby lekko rozbić słonecznik i pestki. Sos jest gęsty, ma konsystencję lejącej się pasty, marynaty, etc.
U nas to była kolacja, jedliśmy z Potomkiem zagryzając pieczywem. Połowę porcji po upieczeniu obrałam ze skórki, tzn wykroiłam po prostu miąższ tegoż bakłażana , potraktowałam sosem i rozsmarowałam mu na kromki chleba. Początkowo się opierał, ale w końcu przekonał się do smaku. Mnie smakowało okrutnie !!!
Bakłażana można zaserwować jako dodatek do mięsa grillowanego, czy po prostu w ramach surówki obiadowej.
Polecam. Pycha !!!
Zdjęcia chwilowo brak, ponieważ za szybko nam danie wyszło z kuchni :) Przy kolejnej okazji nadrobię zaległość :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz