Dieta eliminacyjna dedykowana dzieciom charakteryzuje się sporą monotonnością. Zwłaszcza, gdy dziecko nie jest wszystkożerne w ramach dozwolonych produktów.
Tradycyjne bezmleczne, bezjajeczne i bezcukrowe śniadania wychodzą Potomkowi już bokiem. Dlatego dziś przypomniałam sobie o czymś, co wszyscy w domu uwielbiają, łącznie z Potomkiem.
Składniki:
*miarka ( szklanka) mąki pszennej
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*miarka (szklanka) mleka sojowego
*łyżeczka octu jabłkowego
*1 łyżeczka kamienia winnego
*1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/ksylitolu
( ja dałam syrop klonowy)
*1 łyżka oleju
(dałam rzepakowy)
*masło klarowane do smażenia
do dekoracji:
*słód lub miód
*kakao/cynamon
*owoce lub konfitura
Składniki suche mieszamy, dodajemy mleko, ocet i słód. Miksujemy na gładką masę dodając podczas miksowania olej. Smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni na złoty kolor. Ja smażyłam na maśle klarowanym. Podałam posypane cynamonem z łyżką domowej konfitury z jagód.
Smacznego :)
Oryginalny przepis pochodzi STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz